23948sdkhjf

Svaneke Bryghus bliver Danmarks første CO2-neutrale bryggeri

Svaneke Bryghus har igennem flere år arbejdet målrettet hen imod at blive CO2-neutrale, og i 2020 sker det.

Ved udgangen af 2020, tager Svaneke Bryghus titlen som Danmarks første CO2-neutrale bryggeri.

I 2007 opførte Svaneke Bryghus sit eget bryggeri, hvor miljøvenlige løsninger fik høj prioritet. Siden har bryggeriet arbejdet på at finde bæredygtige alternativer til energi og emballage og ventet på at kunne installere et genvindingsanlæg til kulsyre.

I slutningen af det indeværende år vil alt være på plads, og Svaneke Bryghus forventes dermed at blive den første på listen over CO2-neutrale bryggerier i Danmark.

- I mange år har Svaneke Bryghus været med til at præge det danske specialølmarked. Vi var blandt de første mikrobryggerier i 2000, vi var blandt de første bryggerier til at blive 100 procent økologiske, og nu håber vi på at kunne inspirere de resterende bryggerier i branchen, når vi eliminerer vores CO2-udslip, fortæller Daniel Barslund, medejer og bestyrelsesformand hos Svaneke Bryghus.

Nyt anlæg genanvender kulsyre fra bryggeriet
I 2018 tog bryggeriet det første skridt ved at blive 100 psorcent økologisk, i 2019 andet skridt ved at introducere dåser med markant lavere miljøbelastning end engangsflasker - og nu i 2020 skifter de til biogas frem for naturgas.

Bryggeriet drives allerede med vedvarende energi, hvoraf 50 procent kommer fra egne solceller, og de resterende 50 procent købes som grøn, certificeret vind- og solenergi.

Det betyder, at bryggeriet ikke udskiller CO2 på hverken varmeenergi eller elektricitet fra 2020.

Senest har Svaneke Bryghus indgået en aftale om at lave et genvindingsanlæg til kulsyre på sit bryggeri, der forventes taget i brug til oktober.

Derefter vil bryggeriet være i stand til at genanvende deres egen overskydende kulsyre samt sælge det overskydende til egne kunder med fadølsudskænkning på både Bornholm og i Storkøbenhavn.

- Man tilsætter kulsyre, når øllet tappes. Men samtidig dannes der kulsyre, når øllet gærer. Med den kapacitet, vi har i øjeblikket, producerer vi ca. 72 tons kulsyre om året, der bliver sluppet ud i luften - og vi køber 35 tons, som bruges når øllet tappes. Det er jo fjollet, udtaler brygmester hos Svaneke Bryghus, Jan Paul.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.108